Trenerkurset har hatt siste økt

Postet av Frank Eilert Fossum den 12. Jun 2024


Dette er den tredje rapporten fra trenerkurset som er avholdt fra mars til juni på Rommensletta. Alle fire delene av Grasrotkurset er gjennomført. Dessverre hadde undertegnede ikke anledning til å være med på Del 3 og første del av Del 4. Men den aller siste delen som dreier seg om keepertrening for ungdom i alderen 13–19 år fikk jeg med meg.

Først en oppsummering av grunnen til avholdelsen av kurset:

«Groruddølene Mats Zuccarello og Joshua King samarbeider gjennom Zuccarellostiftelsen om å legge til rette for at barn og unge skal få gode idrettstilbud, ikke bli stående på sidelinja selv om deres økonomi tilsier at de ikke har muligheter for å være med i idrettsfellesskapet.

Hensikten med trenerkursene er å bidra til kompetanseheving i bydel Grorud og Stovner. Kursene er et samarbeid mellom Zuccarellostiftelsen, Joshua King Fotballcamp og Oslo Fotballkrets.

I bydeler hvor enkelte fasiliteter er langt bak der det burde vært, ser vi det store behovet for å øke kompetansen blant klubbenes trenere. På kort sikt vil dette bidra til utvikling av spillere gjennom bedre organiserte treninger. Treningene blir morsomme og mer interessante, klubbens tilbud blir langt bedre. Et godt bidrag til at flere ønsker å bli lengre i fotballen.

Det blir også i 2024 arrangert en stor Joshua King Fotballskole 21.–23. juni, hvor 526 barn får mulighet til gratis deltagelse og en fotballopplevelse langt utover det vanlige. Fotballskolen foregår på Rommensletta på Stovner.» 

Av trenerspirene vil 12–18 trenere fra kursene tilbys å bli med på fotballskolen. Der vil de jobbe tett i grupper med veldig gode trenere i tre dager. Det har vært ei god gulrot for å fullføre kurset!

Det har ikke bare vært trenerspirer fra Stovner SK som har vært med på kurset. En rekke klubber fra Groruddalen har hatt med deltakere.

Reportasjen nedenfor dekker, som sagt over, bare delkurs 2 for keepertrening. Kenneth Østerås var kursleder denne dagen. Delkurs 1 for keepertrening er en del av Del 2.


Trenerspirene hadde gjort unna begynnelsen av Grasrottrener delkurs 4 på lørdag og søndagsmorgen. Keepertrenerkurset startet med teori etter lunsj. Deretter skulle det praktiseres. Kenneth er veldig god på morsom oppvarming


De første instruksjoner


Fange ball


Grunnleggende utøvelse av å fange ball


Sånn ja


Mottak i forskjellig høyde og fart


Å slenge seg er grunnleggende . . .


. . . og krever mange øvelsestimer


Plassering og reaksjon burde nærmest være en del av keeperens infrastruktur, iallfall jobbet så mye med at det sitter i refleksen. Øvelsen her er to skyttere på en keeper. Skuddet kommer, ballen tas og sendes tilbake til skytteren. Skytter nummer to fyrer løs mot den andre siden av målet, keeperen må øyeblikkelig være plassert, ta ballen, returnere den, så hive seg over til den andre siden igjen . . .


. . . og sånn går nå dagene


Keeperen er langt ute, en høy lobb sendes mot mål, rekker han den . . .


Nei. I denne øvelsen er det svært viktig hvordan keeperen løper mot mål. Sidelengs synes mest effektivt


De to keepertreningskursene i Grastottrenerkurset viser hvor viktig keepertrenerens rolle er. Keeperens rolle er endret fra å "stå i mål" og gjøre spenstige redninger, til å delta i hele spillet, ikke bare i forsvarsarbeidet men også som "førsteangriper". I tillegg spiller den mentale styrken en stor rolle. Keeperen må være uredd, men ikke dumdristig, for å hive seg inn ei klynge med fotballstøvler som sparker etter en ball 2 meter fra mål. Keeperen må tåle at det blir mål etter en personlig feil, være fit for fight igjen når motstanderen kommer i et nytt angrep bare et halvt minutt seinere.

Det settes store krav til keepertreneren! Og det setter store krav til klubben! Den er ansvarlig for at kompetansen for å lære opp keepere er tilstede. Keepere som ikke har fått tilstrekkelig opplæring vil være et svakt ledd i laget. Tilsvarende vil laget bli styrket når de er fotballteknisk gode, og i tillegg har roen og oversikten i det pågående spillet.

Deltakerne som har fullført alle fire delene i Grasrottrenerkurset, har et godt grunnlag for å kunne bli gode fotballtrenere. De som får bli med på Joshua Kings fotballskole på Rommensletta om bare noen få dager, kan glede seg til ytterligere opplæring i samarbeidet med gode trenere.


Joshua og Zucca har det gøy på Rommensletta under oversyn av Petter Halvorsen, assistenttrener på A-laget til Stovner SK


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.